logo-06

Afvalwaterwarmteterugwinning: aanhoudende marktgroei, 33% toename in aantal geproduceerde units in Europa in 2023

Cijfers verzameld door de European Association for Wastewater Heat Recovery (EuroWWHR) laten een aanhoudende groei van 33% zien in de jaarlijkse verkoop van afvalwaterwarmteterugwinningsunits (DWTW) geproduceerd in Europa voor residentiële toepassingen in 2023.

1. Efficiëntie

Afvalwaterwarmteterugwinning is een effectieve energie-efficiëntieoplossing om de energievraag voor huishoudelijk warm water te verminderen door directe warmteterugwinning uit doucheafvoeren, in Nederland bekend als douche-WTW (DWTW). Een speciaal ontworpen warmtewisselaar draagt de afvalwarmte-energie van het afvalwater van de douche over naar de inkomende verse watertoevoer, waardoor deze van ongeveer 10 tot 25°C wordt verwarmd. Aangezien dat 80% van het warme water wordt gebruikt in douches, is het oogsten van warmte uit doucheafvoeren in gebouwen een eenvoudige en kosteneffectieve manier. Afhankelijk van het type DWTW kan er 40 tot 50% energie en gerelateerde CO2-uitstoot van warmwaterproductie worden bespaard.

2. Cijfers

Elf bedrijven, leden van de EuroWWHR, rapporteerden een jaarlijkse verkoop van 34.537 individuele residentiële units in 2023, een groei van 33% ten opzichte van 2022, toen 26.035 units werden verkocht. Naast individuele residentiële toepassingen werden in 2023 ook 159 collectieve units verkocht (tegenover 107 in 2022). Collectieve units worden zowel in residentiële als niet-residentiële sectoren ingezet in meergezinswoningen en bijvoorbeeld in zwembaden.

3. De besparing

Individuele en collectieve DWTW-units die in 2023 in Europa zijn geproduceerd, leveren een jaarlijkse energiebesparing van ongeveer 25 GWh. Deze vermeden energiegebruik kan volledig voldoen aan de jaarlijkse warmwatervraag van bijna 17,4 duizend Europese woningen.

Het toekomstige potentieel is veel hoger: volgens een studie van de Universiteit van Innsbruck en het Passive House Institute*, als tussen 2022 en 2030 elke tweede gerenoveerde of nieuw gebouwde woning in Europa zou worden uitgerust met een DWTW systeem, zou 35,7 TWh minder energie hoeven te worden opgewekt en zou 6,6 megaton CO2-uitstoot minder worden uitgestoten.

De Energy Performance of Buildings Directive (EPBD), net aangenomen door het Europees Parlement, erkent DWTW in overweging (15) als: “De opwekking van warm water voor huishoudelijk gebruik is een van de belangrijkste energieverbruikers voor hoogpresterende gebouwen. In de meeste gevallen wordt die energie niet teruggewonnen. Het oogsten van warmte uit afvoeren van huishoudelijk warm water in gebouwen kan een eenvoudige en kosteneffectieve manier zijn om energie te besparen.” Het toekomstige potentieel kan worden ontsloten door een juiste implementatie van de EPBD op nationaal niveau.

4. Voorzitter EuroWWHR aan het woord

Hugo Durou, voorzitter van de EuroWWHR, zei: “Ondanks alle moeilijkheden in de bouwsector in 2023 bleven de verkopen van DWTW-units in Europa in een uitzonderlijk tempo groeien. Ambitieuze vereisten van de herziening van de EPBD zullen gebouwen op weg helpen naar nul-emissiegebouwen – energiezuiniger en op basis van hernieuwbare energie. DWTW is een kosteneffectieve oplossing om hieraan bij te dragen, en onze industrie ondersteunt dit proces door het ontwikkelen van productnormen en door integratie van de DWTW (WWHR)-module in de CEN/ISO-set van EPB-normen met als doel een uniforme methode te ontwikkelen voor de berekening van systeemenergievereisten en systeemefficiënties die in alle lidstaten moeten worden toegepast.”