Lancering Vereniging Duurzaam Tapwater Nederland
In een belangrijke mijlpaal voor duurzaamheid en energiebesparing is op 5 september 2023 de Vereniging Duurzaam Tapwater Nederland officieel opgericht in Zoetermeer, in aanwezigheid van Remi Hompe van FME.
1. De missie
De Vereniging Duurzaam Tapwater Nederland is opgericht met als voornaamste doel het ontwikkelen en produceren van innovatieve oplossingen die de energievraag voor het verwarmen van tapwater in woningen aanzienlijk verminderen. Hiermee wordt een substantiële bijdrage geleverd aan het verminderen van de CO2-uitstoot, wat resulteert in zowel lagere kosten als een schonere planeet. Traditioneel wordt een aanzienlijk deel van de energie die wordt gebruikt om tapwater op te warmen, na gebruik simpelweg weggespoeld via het riool. Het blijkt echter dat 40% tot 75% van deze weggespoelde energie eenvoudig teruggewonnen kan worden, wat leidt tot aanzienlijke verlagingen van het energieverbruik en de CO2-uitstoot.
2. Het bestuur
Het bestuur van de nieuwe vereniging is als volgt samengesteld: Harry Müller (Algemeen bestuurslid), Paul Gruson (Vice-voorzitter) en Luuk Dijkhuis (Voorzitter).
3. Prioriteiten
De Vereniging Duurzaam Tapwater Nederland heeft enkele cruciale prioriteiten, waaronder het verminderen van het primaire energieverbruik, de reductie van fossiele energie, het verkleinen van de ecologische voetafdruk, het bevorderen van veilig en duurzaam gebruik van warm tapwater, en de bestrijding van energiearmoede. Het blijkt namelijk dat het afvoerputje van de douche de grootste bron van energieverlies in elk huishouden is. Met een eenvoudige ingreep kan hier meer dan 50% worden bespaard. Dit levert niet alleen milieuvoordelen op, maar bespaart huishoudens ook honderden euro’s per jaar, aldus Luuk Dijkhuis, de voorzitter van de Vereniging Duurzaam Tapwater Nederland.
4. NVI-GO
De Vereniging Duurzaam Tapwater is aangesloten bij de Nederlandse Verduurzamingsindustrie – Gebouwde Omgeving (NVI-GO). Om hun gemeenschappelijke doelen te bereiken, heeft NVI-GO een nieuwe organisatiestructuur aangenomen, waarin zowel de Vereniging Duurzaam Tapwater als andere verenigingen zijn verenigd. Door samen te werken en te verbinden, fungeert NVI-GO als collectief en versnelt het de verduurzaming. Annemarije Tillema, directeur van NVI-GO, benadrukt het belang van deze samenwerking: “Nederland bevindt zich midden in een energietransitie, en het verminderen van CO2-uitstoot is cruciaal. Onze maakindustrie biedt gezamenlijk oplossingen om gebouwen comfortabeler en duurzamer te maken, met betaalbare en innovatieve oplossingen die zijn afgestemd op de specifieke situatie. Hiermee lopen we voorop in Nederland. Het is onze uitdaging om deze voorsprong te behouden en te versnellen, samen met alle belanghebbenden. We kijken ernaar uit om samen te werken met de Vereniging Duurzaam Tapwater, die deze beweging kan versterken.”